miercuri, 4 februarie 2009

DESPRE PUTEREA RUGĂCIUNII


Rugăciunea este atât de tare şi de puternică, încât poţi să te rogi şi să faci ce vrei, căci rugăciunea te va povăţui spre adevărata şi dreapta lucrare.

Ca să fii plăcut lui Dumnezeu n-ai nevoie de nimic altceva decât să iubeşti. " Iubeşte şi fă ce vrei" spune Fericitul Augustin, căci cine iubeşte cu adevărat, acela nu poate şi nu vrea să facă ceva ce nu este plăcut fiinţei iubite... Cum însă rugăciunea nu este decât revărsarea şi lucrarea dragostei, atunci se poate spune cu toată dreptatea despre ea acelaşi lucru: pentru mântuire nu e nevoie de nimic altceva decât de rugăciune neâncetată. Roagă-te şi fă ce vrei, şi vei atinge ţelul rugăciunii, vei dobândi iluminarea prin ea!...
Spre a înfăţişa mai amănunţit înţelesul acestei chestiuni, o vom lămuri prin pilde:

1.Roagă-te şi gândeşte ce vrei, iar gândurile tale se vor curăţi prin rugăciune. Rugăciunea îţi va lumina mintea, va izgoni şi va linişti toate gândurile necuviincioase. Aceasta o întăreşte Sfântul Grigorie Sinaitul: " Dacă vrei, ne sfătuieşte el, să alungi gândurile şi să-ţi curăţi mintea , atunci izgoneşte-le cu rugăciune, căci afară de rugăciune , nimic nu le poate ori".Sfântul Ioan Scărarul spune în această privinţă un lucru:" Caută să biruieşti vrăjmaşii ce ţin de gânduri prin Numele lui Iisus. Afară de această armă nu vei găsi alta."

2. Roagă-te şi fă ce vrei, şi faptele tale vor fi plăcute lui Dumnezeu, iar ţie-ţi vor fi folositoare şi mântuitoare. Rugăciunea deasă, chiar atunci când nu iei seamă de cererea pe care o faci, nu va rămâne fără rod ( cf. Marcu Ascetul), pentru că în ea însăşi se află o putere plină de dar: " Sfânt este Numele Lui, şi oricine va chema Numele Domnului se va mântui. " Aşa, de pildă, cel ce s-a rugat multă vreme fără să simtă vreo îmbunătăţire în viaţa sa păcătoasă, a primit în cele din urmă înţelepţire şi chemare la pocăinţă. O fata iubitoare de plăceri se ruga, şi rugăciunea i-a arătat calea spre viaţa feciorelnică şi spre ascultarea învăţăturilor lui Iisus Hristos.

3. Roagă-te şi nu încerca să birui patimile doar prin propriile puteri. Rugăciunea le va dărâma, în timp:" Căci mai mare este Cel ce e în voi decât cel ce este în lume", spune Sfânta Scriptură, iar Sfântul Ion Carpatul învaţă că cel ce nu are darul înfrânării nu trebuie să se întristeze, ci să ştie că Dumnezeu cere de la el silinţa spre rugăciune, iar rugăciunea îl va mântui.
Despre un bătrân scrie în Pateric cum " căzând, a biruit". adică, poticnindu-se de păcat, nu a deznădăjduit, ci s-a întors cu rugăciunea spre Dumnezeu şi Acesta l-a ridicat. Iată o pildă grăitoare!

4. Roagă-te şi nu te teme de nimic, nu te înfricoşa de necazuri, nu te înspăimânta de năpaste, căci rugăciunea te va apăra., înlăturându-le. Adu-ţi aminte de puţin credinciosul Petru, care sta să se înece; de Pavel, care se ruga în temniţă; de tânărul scăpat de rugăciune din ispita în care căzuse; de fecioara care, în urma rugăciunii, a fost salvată din mâinile unui ostaş care venise cu gânduri rele şi de alte cazuri asemănătoare. Toate aceste întâmplări arată puterea, tăria şi întinderea atotcuprinzătoare a rugăciunii făcută în Numele lui Iisus Hristos.

5. Roagă-te oricum, însă mereu şi nu te nelinişti de nimic, fii vesel şi liniştit cu duhul, căci rugăciunea va rândui toate şi te va înţelepţi. Ţine minte puterea rugăciunii despre care vorbesc Sfinţii Ioan Gură de Aur şi Marcu Ascetul; cel dintâi spune că "rugăciunea chiar când este făcută de noi, care suntem plini de păcate, ne curăţă numaidecât"... Iar al doilea vorbeşte astfel: " Ca să ne rugăm într-un fel oarecare, stă în puterea noastră; dar să te rogi curat este un dar de sus!" Prin urmare, jertfeşte lui Dumnzeu ceea ce îţi stă în putere; adu-I la început drept jertfă măcar cantitatea, adică un număr mare de rugăciuni, şi puterea lui Dumnezeu se va revărsa în neputinţa ta. Rugăciunea va deveni o deprindere şi, făcându-se una cu firea, va ajunge o rugăciune curată, luminoasă, înflăcărată, aşa cum se cuvine.

6. Apoi, în sfârşit, îţi mai spun că dacă vremea vegherii tale ar fi însoţită de rugăciune, atunci, în chip firesc, nu ţi-ar ajunge timpul nu numai pentru fapte păcătoase, dar nici pentru gânduri necurate.(...)

Repetarea deasă a rugăciunii ţine fără nici o îndoială de voinţa noastră liberă, pe câtă vreme osârdia, desăvârşirea, ca şi curăţenia rugăciunii sunt un dar de Sus.
( fragment din PELERINUL RUS)

5 comentarii:

Anonim spunea...

" Si le spunea o pilda, cum trebuie sa se roage totdeauna si sa nu'si piarda nadejdea,
Zicand: Intr'o cetate era un judecator care de Dumnezeu nu se temea si de om nu se rusina.
Si era in cetatea aceea o vaduva care venea la el, zicand: Fa'mi dreptate fata de potrivnicul meu.
Si un timp n'a voit, dar dupa aceasta, a zis intru sine: Desi de Dumnezeu nu ma tem si de om nu ma rusinez,
Totusi, fiindca vaduva aceasta imi face suparare, ii voi face dreptate ca sa nu vina mereu sa ma supere.
Si a zis Domnul: Auziti ce spune judecatorul cel nedrept?
Dar Dumnezeu, oare, nu va face dreptate alesilor Sai care striga catre El ziua si noaptea si pentru care El rabda indelung?"

Anonim spunea...

cineva mi'a zis cum ca daca dupa rugaciune imi doresc sa fac ceva(ex. sa vorbesc cu cineva) pot face acel lucru deoarece e bun...ce credeti?

Bogdan spunea...

Dupa rugaciune poti sa faci ce vrei. Oricand poti sa faci ce vrei. Dar oare este bine si iti este de folos ? Singur/a trebuie sa iti dai seama daca merita sau nu. Daca te rogi si apoi te duci sa dai cuiva in cap nu este in nici un caz ceva bun.
Multumim pentru post/articol.

Anonim spunea...

Maica Sfanta Iubita Maica din Juguila,Fecioara a sperantei noastre,iarta-mi pacatele pentru ca sun multe .Fereste-ne de tot raul si daca in aceasta lume de nedreptate,mizerie si pacat,vezi ca viata noastra a luat-o razna,nu ne abandona! Maica Iubita ,protejeaza pelerinii si fii alaturi de noi in toate drumurile noastre! Acopera-i cu mantia ta pe sarmanii fara ajutor si painea ce le-a fost furata,dale-o inapoi! Fii langa noi toata viata noastra si elibereaza-ne de orice tip de pacat.Amin!Ii multumesc Fecioarei din Juguila pentru toate fravorurile primite! Se spune rugaciunea timp de 9 zile pe 9 lumanari albe si se pun trei ddorinte:una legata de bani si doua imposibile si se spune de 9 ori Bucura-te Marie.

Anonim spunea...

ortodoxia dreapta credintachatroll.................chat pe teme ortodoxe