luni, 22 februarie 2010

Filmul săptămânii - Paulie

"Că ne-ai cercetat pe noi, Dumnezeule, cu foc ne-ai lămurit pe noi, precum se lămureşte argintul. Prinsu-ne-ai pe noi în cursă; pus-ai necazuri pe umărul nostru; ridicat-ai oameni pe capetele noastre, trecut-am prin foc şi prin apă şi ne-ai scos la odihnă." (Psalmul 65)

Paulie este un papagal vorbitor şi inteligent, care îşi caută primul stăpân. O caută pe Marie, fetiţa de care s-a despărţit când părinţii au hotărât să se dispenseze de el. Are o adevărată odisee în căutarea Mariei pierdute, trece prin tot felul de medii şi ia contact cu oameni din toate categoriile. Singura grijă a lui este însă, de a ajunge înapoi la fetiţă. Poate că nu călătoreşte două milioane de kilometri în căutarea adevărului, dar străbate o bună parte a Americii, puţin lipsind de fiecare dată să nu scape cu viaţă. Ne duce cu gândul şi la Pinocchio, care neîncetat a încercat să se întoarcă la Gepetto, meşterul care îl cioplise.
E o metaforă extraordinară despre omenirea în căutarea Dumnezeului pierdut, a Stăpânului ei de drept. Dar şi a aproapelui pierdut. Iar aici nu încap jumătăţile de măsură: Paulie nu se menajează pe sine în căutarea Mariei. Îşi pune viaţa la bătaie, doar se va regăsi cu fetiţa. Aşadar, să privim la păsările cerului, care nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe şi să luăm pilda lui Paulie, care nu s-a oprit până ce nu a ajuns la adevărata odihnă, în braţele stăpânei sale... (pe care, din întâmplare, o cheamă ca pe Stăpâna noastră).
Filmul, înafară de această temă fundamentală, este împodobit discret şi cu diverse aluzii sociale, culturale şi politice, cum ar fi: războiul din Vietnam (Paulie îl muşcă de picior pe tatăl fetiţei, Warren, când acesta se întoarce acasă din război), problema emigrării (un profesor de literatură din Rusia devine om de serviciu în America - sună cunoscut, nu?) şi altele.
Paulie se întâlneşte cu Mişa, şi întreaga poveste este derulată în cadrul discuţiei dintre cei doi. Mişa zice: "Sunt rus. Îmi plac poveştile lungi." Profităm şi noi de această ocazie ca să recomandăm spre lectură Fraţii Karamazov şi Idiotul, de Dostoievski.
Este un film remarcabil pentru că ne învaţă să căutăm şi să iubim frumosul. Bătrâna îl învaţă pe necioplitul Paulie bunele maniere, care, ne place să credem, izvorăsc din nobleţe sufletească şi nu din ipocrizie sau scorţoşenie. Chiar şi Sfinţii Părinţi insistă pe bunele maniere, deşi în cu totul alţi parametri faţă de societatea "înaltă", fie ea din orice timp istoric.
Se pare că nu pot sta împotriva dragostei nici mexicanii cântăreţi, nici papagaliţele spaniole pline de pasiune (care, deşi sunt frumoase, au mintea goală a unor păsări obişnuite), nici hoţii de buzunare, nici oamenii de ştiinţă, nici viaţa, nici moartea, nici cele de acum, nici cele ce vor fi (Romani 8, 38). Iar dacă pentru o dorinţă obişnuită se fac atâtea, dar pentru dorul dorurilor?

Filmul se poate downloada de aici. Aşteptăm reacţii: păreri, sfaturi, nelămuriri, întrebări, reproşuri. Înjurăturile le ştergem, din simţ estetic, căci nu dau bine alături de "Uşa milostivirii".

8 comentarii:

Anonim spunea...

E pentru prima dată cînd privesc acest film, şi să ştiţi că am rămas plăcut impresionat. Mulţumesc pentru articol, prin intermediul căruia am dat şi de film.

Anonim spunea...

Din pacate filmul nu se mai poate descarca de la adresa mentionata.
Poate reusiti sa rezolvati cumva...

Multumim si
Doamne ajuta

Constantin

pescarus spunea...

Cum nu mai?

Laur spunea...

Am vazut recent filmul pe tv...a doua oara de fapt...Ooo,cat de induiosator,cat...realism in ciuda fictiunii!Cata umanitate/omenitate,noblete,jertfelnicie...Da,un film cu adevarat genial,plin de sensibilitate...si nu sunt usor de impresionat,credeti-ma...

pescarus spunea...

Tocmai asta zic... Am revazut ieri primele 20 de minute din film si a fost o desfatare. O comoara de sensuri si intelesuri...

Anonim spunea...

Filmul e minunat! De fiecare data il revad cu mare placere! Celor care nu l-ati vazut va recomand sa-l urmariti! Frumos comentariul tau, acum ca ti-am citit postarea iti dau dreptate, nu ma gandisem ca aceasta cautare a papagalului poate fi asemanata cu cautarea Stapanului vietii noastre.

Anonim spunea...

Eu am vazut filmul mai demult si abia acum, cand am citit acest articol, mi-am amintit de el. Este impresionant, intr-adevar. Cel mai mult m-a emotionat prietenia dintre Paulie si acea batranica, o intamplare care ne aminteste de Pilda Samariteanului milostiv.

calinescu spunea...

eu l-am gasit pe torrent la adresa: http://www.ahashare.com/download.php?id=7903&uid=5770 sau http://isohunt.com/download/156776289/Paulie.torrent (pt descarcare se poate folosi miu torrent http://www.utorrent.com/?client=utorrent1850) daca nu reusiti sa-l descarcati o sa-l mai pun eu o data pe transfer.ro