miercuri, 29 iulie 2009

Istoria creştinismului

"Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. " (Matei 16, 18)
"Iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului." (Matei 28, 20)

Dacă într-o zi ar fi distruse toate cărţile: Biblia, Patericul, Filocalia, cărţile liturgice... dacă s-ar dărâma toate bisericile... toate facultăţile de teologie... dacă oamenii ar fi nevoiţi să trăiască în păduri, să doarmă în peşteri, să se hrănească cu buruieni... oare n-ar mai fi Biserica?
Hristos spune că Biserica nu va fi niciodată biruită, pentru că Biserica este chiar Trupul Lui, întreg, nesfâşiat, care îşi păstrează unitatea şi credinţa dintru început, de la Cinzecime, până astăzi şi în veci. Sfinţii Apostoli au transmis darul preoţiei prin punerea mâinilor către ucenicii lor. Ucenicii lor, către ucenicii ucenicilor... aceştia către Sfinţii Părinţi din vechime, care la rândul lor au avut alţi ucenici... până la preoţii şi episcopii de astăzi care păzesc dreapta credinţă.
Este deci imposibil ca darul preoţiei, împreună cu toate darurile Duhului Sfânt, să fi suferit vreodată în istorie o întrerupere. Biserica este candela mereu aprinsă, iar dreptcredincioşii sunt fecioarele înţelepte care s-au pregătit cu untdelemn. Celelalte cinci care n-au intrat la nuntă cu Hristos, sunt cei care de-a lungul veacurilor s-au desprins de Biserica, din mândrie, şi şi-au format propriile bisericuţe, propriile dogme, din ce în ce mai tolerante... faţă de păcat. Faţă de lume. Toate ereziile şi sectele, stricând dogmele, chiar şi pe cele mai "mici" dintre ele, au dorit să împace viaţa lumească - pătimaşă, cu Viaţa Veşnică - sfântă. Au incercat să împace iubirea de Dumnezeu cu iubirea diavolului, uitând că nu poţi sluji la doi domni, şi lui Dumnezeu şi lui mamona, căci pe unul îl vei urî, iar pe celălalt îl vei iubi. Şi despre aceştia spune Domnul că rătăcesc, neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. Sf Apostol Petru, în a doua sa epistolă sobornicească, vorbind despre cei din vremea sa, prooroceşte lămurit şi despre vremurile noastre. Dar de-ar fi să dăm aici toate citatele numai din Sfânta Scriptură care vorbesc în detaliu despre lupii cei răpitori care vor veni să sfâşie turma, n-am ajunge degrabă la un sfârşit şi nici nu am atinge vreun scop duhovnicesc. Căci nu mulţimea argumentelor convinge, ci înţelegerea sănătoasă a acestui argument viu - Duhul Sfânt prezent în Biserică dintotdeauna, pentru totdeauna.
Deci să gândim sănătos, fraţilor. Nu putem crede că Biserica s-a despărţit in două biserici la 1054. Nu putem crede că Biserica a apărut în secolul al XVI-lea, în protestantism; nici în anii ce au urmat, odată cu baptiştii, adventiştii, penticostalii, evangheliştii. Nu putem crede într-o unire artificială, ecumenistă. Nu ne putem compromite, aşa cum nici fecioarele cele înţelepte nu le-au dat din untdelemnul lor celorlalte, ca nu cumva să nu le ajungă nici lor. Şi iată că în zilele noastre, ni se pregăteşte o religie a viitorului, care promite libertatea, egalitatea, fraternitatea... promisiuni chiar mai gogonate decât sloganele electorale. Toate învăţăturile stricate, încununate de new-age, propovăduiesc mai mult sau mai puţin despre "virtuţile" acestei vieţi stricate. E un lucru ridicol pentru credinţă! Dar chiar şi acolo unde mai există vagi trimiteri către faptele credinţei în Dumnezeu, acestea sunt piste false către un dumnezeu închipuit, cioplit după chipul şi asemănarea patimilor din om, sădite de către diavol. Omul cu idealuri mai prejos decât mântuirea, sfinţirea, dragostea, jertfa este o ruşine pentru condiţia de om. Cine nu crede cu toată fiinţa sa, nu crede. Cine pune egoismul drept hotar iubirii, nu poate iubi. Cine slujeşte propriei persoane, nu poate sluji lui Dumnezeu.
Doar întru Adevăr este omul liber. Şi doar întru unirea cu Dumnezeu, prin Sf Împărtăşanie, poate el avea viaţă veşnică. Amin.

14 comentarii:

Cristian Onet spunea...

foarte expresiv... atat textul cat mai ales desenul :)
scurt si la obiect! multumim!

pescarus spunea...

Desenul este de pe coperta 4 a unei brosuri pe care am primit-o de la Manastirea Sihastria. Nu stiu cui ii apartine.
Legat de subiectul articolului, va recomandam "Calauza in credinta ortodoxa" - arhim. Cleopa Ilie

adi spunea...

de ce nu ne spui si despre istoria dinaintea crestinismului, cum a fost copiata biblia dupa 'cartea mortilor' egipteana, cum au inviat Horus si Mithra a 3-a zi dupa o viata in care au predicat si au facut minuni, chestii d-astea pe care putini le stiu. ;)

pescarus spunea...

Articolul acesta pune accentul pe dainuirea Bisericii datorita Tainelor ei, a Duhului Sfant mereu prezent. Hristos este contemporan cu noi, spre deosebire de legendele pe care le-ati pomenit.
Sa stiti ca eu am citit Noul Testament si o parte din Vechiul si nu mi se pare ca are vreo legatura cu ce spuneti dumneavoastra.
Credinta Ortodoxa nu se intemeiaza pe litere. Nici macar nu este nevoie sa stii alfabetul ca sa te rogi lui Dumnezeu sa-ti descopere adevarul. Iar singurul fel in care ne putem apropia de Dumnezeu (Creatorul tuturor celor vazute si nevazute) este cu frica, cu cutremur, cu smerenie si cu dragoste.
Daca aveti vreodata ocazia, faceti o excursie la Muntele Athos...
Nu cunosc pe nimeni care sa-si fi varsat sangele (prin moarte sau prin nevointa de o viata) pentru zeii egipteni, greci, romani.. insa pentru Hristos, doar in secolul XX sunt cateva zeci de milioane.

adi spunea...

hristos nu e contemporan, e de acum (chipurile) 2000 de ani, iar personajele pomenite sunt mai vechi, deci cine pe cine a copiat?

faptul ca sunt mai multi crestini decat oameni de acele religii e irelevant, sa nu uitam si cum a fost impus crestinismul in lume (europa, america, australia si parti din africa). cu sabia si rugul. deci n-are nici o relevanta multimea de credinciosi, asta nu face o religie mai adevarata decat alta.

pescarus spunea...

Cu sabia si cu rugul s-au impus doar romano-catolicii, sabia de care vorbesti predominand in cruciade, iar rugul, pe timpul inchizitiei. Romano-catolicismul, dupa cum spunea si Dostoievski in "Idiotul", nu este o credinta crestina. Un dumnezeu fals (idol) ori un proroc mincinos, se cunosc dupa faptele lor. Pentru ca nu face plopul pere si rachita micsunele, nu?
Acest adevar se leaga si de ce am spus mai sus - ca Hristos este contemporan cu noi. Sigur ca stim bine ca Intruparea Lui a avut loc acum aproximativ 2000 de ani. Cunoastem bine si evenimentele care au avut loc la Ierusalim, precum si mai apoi in toata lumea. El este totusi contemporan cu noi din motivul ca un crestin nu crede in Iisus Hristos cel istoric, adica doar in partea omeneasca. Hristos este Dumnezeu desavarsit si Om desavarsit, viu si mereu prezent in mijlocul nostru, prin Duhul Sfant.
Dumnezeu este prezent in mijlocul oamenirii dintotdeauna si in orice clipa, fapt care nu reiese din istoria secularizata care se preda in scoli, si cu atat mai putin din diversele istorii ale religiilor ce au tot aparut.
Oamenii se intreaba, cu mirare, cum de a rezistat religia crestina pana in ziua de astazi, nestiind sau necrezand ca crestinismul nu este o religie, ci viata in Hristos (inca de pe acum).
Adi, pana la Sf Imparat Constantin (secolul 4), crestinii au fost sub prigoana in Imperiul Roman. Credinta in Hristos s-a raspandit, cel putin pana atunci (daca insisti), prin Sfintii Apostoli (majoritatea martirizati) si ucenicii lor care au urmat.
La primul Sinod Ecumenic, din vremea lui Constantin, au venit intaistatatorii Bisericii din toate colturile lumii. Aproape toti (daca nu toti) purtau pe ei rani de pe urma torturilor, unii n-aveau o mana, altii n-aveau un picior... ochi scosi, pielea infierata. Unde sunt deci sabiile si rugurile cu care acesti sfinti au "impus" crestinismul?

adi spunea...

rezistenta crestinismului nu e un argument, fiindca se face apel la multime. multimea nu are neaparat dreptate.
probabil ca au fost si credinte mai vechi care au rezistat mai mult decat 1800 de ani, si asta fara sa existe pe-atunci cai de informatie pe care sa se pastreze asa bine.

mantuitorii aia "falsi" de care am amintit sunt stramosii mitoligici al lui isus. s-au nascut din fecioare anuntati de prevestiri sau de stele, au predicat, au facut minuni, au murit persecutati si au inviat a 3-a zi. asa spun religiile lor, care sunt mai vechi.

si mantuitorii aia sunt la fel de atestati istoric (obiectiv), adica aproape zero.
s-au mai adaugat pe ici pe colo niste pasaje, au mai venit niste cronicari din sfera crestina dupa cativa zeci sau sute de ani si au mai bagat unele pasaje despre un asa zis isus, dar nu merge treaba, mai mult a fost 'introdus' in istorie decat au existat relatari adevarate de la fata locului. si asta cu toate ca ar fi provocat ceva valva, ma gandesc. ;)

cat despre "inchizitie" sau mai bine zis politicisme bisericesti s-au practicat din belsug si in ortodoxism, doar ca in general popoarele ortodoxe in erele pre-moderne erau destul de rurale si analfabete ca sa capete proportii asa rasunatoare.

pescarus spunea...

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.
"Probabil ca au fost si alte religii care au rezistat..." - afirmatia asta este egala cu 0.
Imbini niste presupuneri de-ale tale sau pe care le-ai luat din surse care speculeaza incultura si ignoranta celor ce se adapa la ele, cu niste informatii ce se pretind atestate istoric, dar care nu sunt asa.
"Populatiile ortodoxe premoderne" (de la 1054 incoace) erau bizantinii (romani rasariteni), rusii, românii precum si altii. Ceea ce spui tu insa despre aceste populatii dovedeste ca nu te-ai informat destul, sau ca detii niste informatii trucate... in sfarsit, ca nu ai luat contact nici cu cultura bizantina, nici cu multimea scrierilor care dateaza inca din primele veacuri crestine. Nu cunosti nici vechea cultura greaca, nu ai citit nici cartea mortilor si nici Biblia. Si nici putina istorie de clasa a4a nu stii: despre Stefan cel Mare, Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu...

Cartea mortilor nici macar nu se stie ce infatiseaza cu adevarat. Traducerea ei este o interpretare si nu o traducere, facuta initial de masonul Champillon, aparuta in vremea masonului Napoleon, cam pe timpul masonicei revolutii franceze, in urma carora evreii au obtinut cetatenie in Franta. De fapt, "libertate, fraternitate si egalitate" sta si astazi scris pe frontispiciul lojei masonice din Romania.
Datarea cu carbon este o inselatorie stiintifico-fantastica. Au incercat unii sa "dateze" cu carbon o foca vie si le-a iesit ca e veche de 2000 de ani.

Atestarea istorica obiectiva, adica cum? Obiectiva din ce punct de vedere? Al ateismului? Dar a fi "obiectiv dintr-un punct de vedere" constituie deja o relativitate.

Toate neamurile inchinatoare la idoli, care nu sunt altceva decat demoni, au avut (si au) parte de invataturi mincinoase, ticluite in asa fel incat sa imite, mai grosolan sau mai subtire, revelatia dumnezeiasca predata mai intai poporului Israel si apoi, prin Hristos, intregii omeniri. Satana crede in Dumnezeu si chiar se cutremura, dar tot ce face este sa insele, iar prin hristosii mincinosi pe care i-a "uns" de-a lungul vremii, asta a si facut. Caci Hristos este mai dinainte de Avraam si Moise, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii. Astfel se explica imitatia care s-a facut de catre diavol chiar inainte de venirea in lume a Mantuitorului.
Desi sunt nenumarate exemple, unul singur ar fi suficient: egiptenii practicau mumificarea, cunoscut fiind faptul ca trupurile dreptilor bineplacuti lui Dumnezeu nu putrezesc, ci precum avem si astazi marturie, se transforma in sfinte moaşte.

Ar fi multe de spus, insa nu acesta este scopul blogului. Am dat lamuririle de mai sus mai mult pentru cei ce ar putea citi spre a nu fi mintiti, nu pentru a te convinge pe tine cu argumente... Cand o sa fii la un pas de moarte, vei mai gandi asa?

PS: O sa sterg pe viitor toate comentariile ce contin informatii neadevarate, denaturate, precum si cele rautacioase.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi si pe toate lumea ta.

adi spunea...

eram sigur ca o sa stergi comentariile. tipic crestinesc - cand nu va convine o parere stergeti si banati (pumnu-n gura). ca pe vremea comunismului. asa va invata dumnezeu pe voi, nu? pe tine, pe irina de pe dulcecasa, pe prietenii de pe forumul crestinortodox (ala e recunoscut). back to the inquisition.

pescarus spunea...

Mai adi, dai niste informatii neadevarate, dupa parerea mea. Si straine de Hristos, straine de Biserica. Tu nici nu crezi in Hristos. Cum ai vrea sa-ti public comentariile?
Pai daca eu vin in casa la tine si ii iau pe parintii tai la bataie, tu ce faci? Imi vorbesti despre iubire sau ma iei si ma dai afara si-mi mai dai si una in cap?
Pe vremea comunismului au murit in inchisorile Aiud, Tg. Ocna, Pitesti si altele o multime de crestini, care au fost torturati acolo pentru ca erau crestini. Citeste Intoarcerea la Hristos (Ioan Ianolide), Marturisiri din mlastina disperarii (Dumitru Bordeianu)... oamenii aceia au avut fapte, nu vorbe gratuite aruncate ca praful in ochi.

pescarus spunea...

Evolutionismul a fost combatut si demontat de foarte multa vreme si de savanti, dar si de teologi.. In evolutionism mai cred astazi doar visatorii. De fapt, dintru inceput evolutionistii erau convinsi nu datorita unor argumente stiintifice, ci in ciuda lor.
Pot sa-ti dau o lista de carti pe subiectul asta daca esti intr-adevar interesat de cunoastere.

Sfintii parinti despre crearea lumii:
- Hexaimeronul (Sf Vasile cel Mare)
- Hexaimeronul (Sf Ambrozie al Mediolanului)
- Talcuire la Facere (Sf Efrem Sirul)
- Omilii la Facere (Sf Ioan Gura de Aur)
- Omul intai-zidit (Sf Simeon Noul Teolog)

Cateva carti stiintifice:

- Evolutionismul biologic (Constantin Cavarnos)
- Darwin sub acuzatie (Phillip E. Johnson)
- Creationism stiintific (Henry M. Morris)
- Daramarea miturilor darwinismului (Richard Milton)
- Evolutia: criza unei teorii (Michael Denton)
- Cutia neagra a lui Darwin: provocarea aruncata evolutiei de catre biochimie (Michael Behe)
- Oasele invrajbirii: o evaluare creationista a fosilelor umane (Dr. Marvin L. Lubenow)

Despre datarea radiometrica:
- Dumnezeu la nivelul 0 (Curt Sewell)
- Adevarata istorie a dinozaurilor (Dr. Mace Baker)
- Mitologia metodelor de datare moderne (John Woodmorappe)

Sau poti sa citesti amplul studiu (vreo 500 de pagini A4) al lui Seraphim Rose, care le reuneste pe toate astea si multe altele. Este alcatuit inca din anii '80. Vei vedea ca evolutionismul a dainuit pana acum nu pentru ca a fost o teorie viabila vreodata, ci pentru ca a fost o ideologie impusa in toata lumea. Dupa cum stii, Darwin nici macar nu era biolog, ci "teolog" catolic...

Iarta-ma ca nu-ti public comentariile, dar sunt pline de neadevaruri... Daca n-ai altceva mai bun de facut, lasa-ne pe noi astia habotnici si incuiati in pace si nu te mai osteni

adi spunea...

sunt pline de neadevaruri pentru ca asa ai decretat tu, nu?

iar daca sunt asa pline de neadevaruri combate-le sau lasa-i pe altii sa le combata, nu aplica cenzura in numele religiei, pentru ca de 2000 de ani incoace ne-am cam saturat de aceasta tactica.

pescarus spunea...

Ortodoxia are alt scop decat combaterea ateismului. Dupa cum vezi, orice as spune eu, tu o intorci cum vrei si orice ai spune tu, o intorc cum vreau eu.
Nu poti sa demonstrezi credinta in Dumnezeu in mod stiintific si rational. In Simbolul de credinta (in crez) noi marturisim doar atat: "Cred intr-unul Dumnezeu...". Nicaieri nu apare "pentru ca".
Hristos ii spune lui Toma: "Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut." Asta inseamna ca exista si oameni care vad si cred, dar exista si oameni care nu vad si cred. Sunt multe semne, multe minuni pe care le face Dumnezeu tuturor... dar pentru cineva care nu crede in minuni ele nu prea conteaza, asa-i?
Asa ca necredinta nu intentionez sa o combat. Cat despre argumentele istorice si stiintifice pe care le aduci... sunt neserioase. Se vede cu ochiul liber ca provin din niste filme propagandistice, cu imagine si montaj hipnotizante, care mizeaza pe nedocumentarea si conspirationismul telespectatorilor.
Iti doresc sa te surprinda intr-o zi Dragostea cea adevarata, in care nu este rautate. Si sa nu te opresti niciodata pana ce n-ai gasit ce cautai.


PS: Cat de mult esti dispus sa mergi in cautarea Adevarului? "Doua milioane de kilometri in cautarea Adevarului" (Klaus Kenneth)

Anonim spunea...

E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
E-mail: dawnacuna314@gmail.com
*Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
*Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
*Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
*Dacă doriți să tratați infertilitatea.
*Dacă vrei să-ți răzbuni/reprimi proprietatea.
*Dacă vrei o vrajă de promovare.